56 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
Нерідко під час прикрашення тортів використовують загусник КМЦ (СМС) — карбоксі метил целюлозу (Carboxy Methyl Cellulose). Що ж це за речовина? Навіщо вживати?
Також додають КМЦ у майонези, морозиво, сирні маси, пасти, креми, желе, в оболонки для кондитерських виробів, м'яса та риби. Вона слугує як загусник і стабілізатор, оскільки здатна утворювати в'язкий колоїдний розчин, що зберігає свої властивості впродовж тривалого часу.
Щоб приготувати клей, СМС розкладають у воді у співвідношенні 1:30 (іноді радять пропорції 1:45), попередньо помістивши в закручувану пляшечку (відмінно підходить пляшечка від кандурину), і гарненько збовтують. Спочатку у воді будуть помітні шматочки загусника, але впродовж доби вони зникнуть і розчин набуде вигляду прозорої рідини. Якщо клей вийде занадто густим, то його знову розбавляють водою.
Витрачається клею дуже мало: чайної ложки, розведеної у 50 мілілітрах кип'яченої застудженої води, вистачить на кілька місяців. До того ж він не псується впродовж тривалого часу.
Можна додавати КМЦ у мастику під час розкочування. Підсипають його понімніжку та ретельно вимішують. Для ліплення квітів на 200-250 грамів мастики кладуть одну чайну ложку загусника, а під час виготовлення фігурок однієї чайної ложки вистачить на 400-500 грамів мастики.
СМС надає мастиці міцності й еластичності. Тонко розкатані краї мастики завдяки йому легко стають хвилястими, добре тримають форму.
Загусник надає миттєву дію. Відразу ж можна розпочинати роботу. Але можна й витримати впродовж 1-1,5 години. Тоді маса стане більш тягучою та пластичною.
До того ж КМЦ має вибілювальні властивості та надає виробам білого вигляду.
Якщо використовується мастика домашнього приготування, то СМС спочатку змішують із цукровою пудрою, а потім уже з іншими продуктами.